Kaikki tuki hoitajille

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirihallitus katsoo, että lakiehdotusta potilasturvallisuuslaista ei tulisi hyväksyä.

Perustuslaki suojaa työntekijöiden perusoikeuden kuulua ammatilliseen yhdistykseen, johon sisältyy myös työtaisteluoikeus. Lakiehdotuksessa väitetään, että lakia ei voi käyttää työtaistelun murtamiseen. Käytännössä laki kuitenkin antaa mahdollisuudet työtaisteluoikeuden rajoittamiseen. Potilasturvallisuutta ja lakko-oikeutta ei tule asettaa tällä tavoin vastakkain, vaan molemmat puolet tulee käsitellä yhdessä.

Helsingin käräjäoikeus on uhkasakon uhalla kieltänyt Tehyä ja SuPeria aloittamasta teho-osastoja koskevia lakkoja. Tämän myötä järjestöt ilmoittivat, etteivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja. Käräjäoikeuden oikeus puuttua potilasturvallisuuden varmistamiseksi on riittävä toimi, eikä erillistä potilasturvallisuuslakia tarvita. Käräjäoikeuden puuttumista työtaisteluihin pitää kuitenkin pitää äärimmäisenä tapana toimia, jotta ammattiyhdistysten lakko-oikeutta ei murreta.

Jo pitkään terveydenhuollon henkilöstöä on vaadittu pitäytymään lakko-oikeuksistaan vetoamalla potilasturvallisuuteen, potilaan hyvään hoitoon ja ihmishenkeen. Potilasturvallisuuteen vetoamalla ovat alan parannukset ja palkankorotukset jääneet täysin vaille huomiota. Kyseinen toimintamalli on johtanut siihen, että Suomessa on historian pahin hoitajapula, joka pahenee koko ajan. Alalla ei ole riittävästi henkilökuntaa ja potilasturvallisuus vaarantuu tämän vuoksi päivittäin.

Esitetty potilasturvallisuuslaki ei tule ratkaisemaan hoitoalan ongelmia. Pakkotyölakia parempi toimintamalli on hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaaminen ja palkkatason nostaminen työn vaativuutta vastaavalle tasolle. Jos hoitajia olisi työkuormaan nähden riittävästi ja palkkataso nykyistä parempi, saataisiin nykyinen henkilöstö jaksamaan työssään ja pärjäämään palkallaan. Näin ollen myös alan houkuttelevuus nousisi uudestaan.

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirihallitus antaa täyden tukensa hoitajille heidän työtaistelussaan paremman palkkauksen ja työolojen puolesta. Kaikkien osapuolten kannalta paras ratkaisu olisi, että pakkotyölaista luovutaan ja ratkaisu saadaan aidosti neuvottelemalla ja kaikkia osapuolia tasavertaisesti kohtelemalla.

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirihallitus 18.9.2022

Lisätietoja 

puheenjohtaja Virva-Mari Rask 044 5061278

toiminnanjohtaja Veera Kiretti 040 8283155

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s