Työllistämispolitiikan tavoitteena tulee olla työpaikkojen luominen, ei orjatyö.

Kyllä nyt on uskomatonta touhua Tampereen kaupungilta, kun se antaa pitkäaikaistyöttömille palvelusetelin, joka kourassa työtön voi mennä hakemaan työtä. Tampereella ajatus on antaa yritykselle setelillä hyvitystä 48€/tunti niiltä tunneilta, kun työpaikka ohjaa työtöntä.  Työtön saa 9€ päivässä tästä työllistämistoimesta.

Herää kysymys, mitä ihmettä tässä tavoitellaan? Työtoiminta ei ole palkkatyötä. Työ on sitä mistä maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka. Tämä on enemmänkin yritystukea, kuin työllisyyden ratkaisemista. Paras lääke työttömyyteen on palkkatyöpaikan tarjoaminen ja tuolla 48€:lla kyllä saa työpaikkoja tarjottua. Julkiselta sektorilta varmasti löytyy työtehtäviä, joihin voisi tämän rahan käyttää.  Jos tavoitteena on tukea vaikeasti työllistyviä, niin sitä sanotaan yleensä sosiaalityöksi eikä työllisyydenhoidoksi. On myös nähtävä mihin tämä johtaa. Onko tulevaisuudessa normaalia massairtisanomiset ja halpatyövoiman otto? Kuinka sitoutuneita ollaan todelliseen palkkaamiseen ja työllistämiseen?

Tampereen kaupungin on tehtävä sellaista työllistämispolitiikkaa, joka avaa ovia palkkatöihin eikä tällaista orjuuttamista jolla maksetaan yrittäjälle että sijoittaa pitkäaikaistyöttömän työpaikalleen.  Tarvitaan vallitsevan talouspolitiikan linjanmuutosta. Tarvitaan investointipolitiikkaa, joka kannustaa yrityksiä palkkaamaan ihmisiä työsuhteisiin.

Virva-Mari Rask, koneenasentaja, Metalli7 toimikunnan jäsen

Minna Minkkinen, sosionomi, JHL:n hallituksen jäsen

Julkaistu Aamulehdessä 8.3.2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s